Bryndzové krupoto a bravčový steak

V minulosti sa krúpy používali, ako závarka do polievok, príloha, aj ako hlavné jedlo. Postupne ich tak, ako iné obilniny nahradila ryža.
Jačmenné krúpy často nevarievam. Občas pripravím krúpovú polievku, ale inak sú položené v špajzi, nepovšimnuté po dlhý čas. Čo z nich uvariť?

Mal som kúsok bravčovej panenskej, voľba bola jasná, budú bravčové steaky. V chladničke májová bryndza, v špajzi krúpy. Bude to slovenská alternatíva k talianskemu rizotu.

Bravčový steak s bryndzovým krupotom

  • bravčová panenská
  • soľ
  • drvené čierne korenie
  • krúpy
  • bravčová masť
  • cibuľa
  • bravčový vývar 1,5l
  • biele víno 2dcl
  • bryndza
  • maslo
  • čerstvý rozmarín

Krúpy deň vopred namočíme do vody. Pred varením ich scedíme. Cibuľu očistíme, pokrájame, na tuku opražíme. Na cibuľový základ postačí tuk zozbieraný z bravčového vývaru.
K cibuli vysypeme krúpy, opečieme, zalejeme vínom, premiešame. Postup je rovnaký, ako pri príprave rizota. Po naberačkách prilievame horúci vývar, miešame, keď sa odparí, prilejeme ďalšiu naberačku. Postup opakujte kým nebudú krúpy hotové 15 – 18 minút.

Konzistencia by nemala byť moc hustá, krúpy ešte nasajú tekutinu. Chvíľu nechajte postáť – 5 minút, potom zľahka zamiešajte pokrájaný čerstvý rozmarín, maslo a bryndzu. Rátajte s tým, že krúpy znásobia svoj objem, preto zvoľte primeraný kastról.

br-steak-krupoto-s-bryndzou

Keď máte krupoto odstavené, pripravte steaky. Nakrájajte na 2cm široké valčeky, okoreňte drveným čiernym korením, potrite tukom. Nesoľte! Na suchú rozohriatu panvicu položte steaky, opekajte 2 min na každej strane. Naservírujte krupoto, na vrch položte steaky. Ak chcete osoľte.

Dobrú chuť.

[starrater tpl=10]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *