Bravčové kotlety s teplým šalátom z červenej repy

Červenú repu poznáme poväčšine, ako sterilizovanú prílohu, alebo prísadu do boršču. Jej využite je oveľa všestrannejšie a stojí za vyskúšanie. Napríklad v teplom šaláte, ktorý nám doplní chuť bravčovej kotlety.

Budeme potrebovať:

Bravčové kotlety:

  • bravčové karé s kosťou (u mäsiara nasekané na porcie)
  • olej na potretie kotliet
  • soľ
  • celé čierne korenie

Šalát:

  • červená repa 3 ks
  • maslo – 1 lyžica
  • kremžská horčica 1 p.lyžica
  • med 1 p.lyžica
  • citrón 1 ks

Pracovný postup:

Bravčovú kotletu očistíme, osušíme a potrieme olejom. Nesolíme ani nekoreníme. Odložíme bokom.
Zatiaľ očistíme červenú repu, pokrájame na rezančeky juliene, alebo pomocou robota nakrájame na hrúbku zápalky.
Na rozohriatu panvicu hodíme maslo, o chvíľu pokrájanú repu a restujeme 2 minúty. Repa by mala byť na skus.

Ak repu pokrájame na hrubšie rezance, podlejeme ju vodou a podusíme ju na panvici dlhšie.

Odstavíme, primiešame horčicu, med a citrón. Šalát je hotový.
Počas prípravy šalátu stíhame upiecť aj kotletu.

Rozpálime suchú panvicu, na ktorú položíme kotlety. Necháme zatiahnuť z jednej aj druhej strany, potom plameň stíšime a dopekáme na požadovaný stupeň prepečenia.

skuska-prepecenia Časový interval neviem určiť, pri varení moc na hodiny nepozerám. Mäso kontrolujem stlačením. Malo by byť také, ako keď si ukazovákom stlačíte časť dlane, asi 2 cm od palca. Asi takto:

Kotletu opekám aj na strane, kde je kosť, pretože práve pri kosti sa mäso dokončuje najneskôr. Po dopečení mäso odložíme na niekoľko minút na kraj sporáku.
Takéto odpočinutie spôsobí, že šťava sa uvolní do celého mäsa, ktoré bude tak jemnejšie.
Na tanier položíme šalát z repy, na vrch kotletu. Pokoreníme čerstvo mletým korením a posolíme hrubou soľou.  Podávame so zemiakovou kašou, alebo polentou, ktorú pripravíme ako kašu – vynecháme stuhnutie kaše na plechu a zapečenie.

bravcove-kotlety-s-cervenou-repou
Dobrú chuť.

[starrater tpl=10]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *