Bravčová pečienka na pive s polentou

Upiecť kus mäsa v rúre zvládne naozaj každý. Aby nebolo toto jedlo úplne tuctové, budeme ho špikovať cesnakom a marinovať v pive s karobovým sirupom. Vďaka špikovaniu, mäso preberie jemnú cesnakovú chuť. Karobový sirup je produkt vyrábaný z plodov stromu, s názvom Svätojánsky chlieb. Pochádza z Cypru. Podávame s opečenou polentou.

  • bravčová krkovička
  • cesnak 1 hlávka
  • 2 veľké cibule
  • 2 pivá
  • drvené čierne korenie
  • karobový sirup (môže sa nahradiť medom) 1 polievková lyžica
  • soľ

Očistíme cesnak a cibuľu. Mäso opláchneme vodou, osušíme papierovou utierkou..
Tenkým nožom urobíme do krkovičky úzky otvor. V smere vlákien. Do vnútra natlačíme cesnakové strúčky, tak aby boli za sebou po celej dĺžke mäsa. Týchto otvorov urobíme viac, po celej ploche mäsa. Mäso osolíme a okoreníme. Vmasírujeme do vlákien.
Otvoríme si pivko, do nádoby odlejeme polku obsahu primiešame lyžicu karobového sirupu. Do marinády vložíme mäso. Necháme marinovať 1 hodinu.
Zatiaľ si môžeme pripraviť polentu.

Po hodine rozpálime rúru na 200stC. Krkovicu vyberieme z marinády a položíme do pekáča. V rúre zapečieme. Nasucho, aby sa mäso zatiahlo a udržalo šťavu vo vnútri. Postačí, ak krkovica iba zbledne, nemusí chytať zlatú farbu.

Mäso vytiahneme z rúry, prilejeme marinádu, posekanú cibuľu, prikryjeme a dáme znova do rúry piecť. Pečieme asi 40 min pri 180stC Do mäsa nepicháme, aby šťava nevytekala. Počas pečenia mäso polievame výpekom, ak je málo výpeku prilievame pivo. O 40 minút mäso odkryjeme a zapečieme. Po dopečení necháme mäso 10 minút odležať, potom môžeme krájať, krížom cez vlákna.

bravcova-pecienka-na-pive

[starrater tpl=10]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *