Ako vyrobiť tofu

Keď sa ku Vám dostane sója, nevarte ju. Jej sila je v surovinách, ktoré získame ďalším spracovaním, ako sú napríklad sójové mlieko, okara – drť zo sójových bôbov a tofu. Všetky majú vysokú výživovú hodnotu.
Tieto produkty sa dajú vyrobiť aj doma. Z 250g suchých sójových bôbov vyrobíme 250g tofu a 350g okary.

Budeme potrebovať:

  • sójové bôby 250g
  • citrónová šťava 2 polievkové lyžice
  • voda

Náradie:

  • hrnce 2ks 4l
  • sitko
  • plátenná utierka
  • mixér

soja

Postup:

rozmixovana-soja
Deň vopred si namočíme sóju. Na druhý deň vodu zlejeme – nevylievame, použijeme ju inde. Do hrnca si dáme zovrieť 2.5 l čistej vody.  Sóju rozmixujeme s trochou vody na kašu.

Vodu v ktorej sa namáčali strukoviny, nepoužívajte na varenie. Polejte s ňou kvety – je to dobré hnojivo.

Zmes vlejeme do vriacej vody a varíme 10 minút. Dávame pozor, strašne to pení, ani sa nenazdáte a už je to rozliate po šporáku. Preto ak bude pena stúpať, hrniec presuňte zo zdroja plameňa, kým pena klesne. A potom varte ďalej. Nechajte trochu ochladiť.


okara
Pripravíme si druhý hrniec, so sitkom a plátennou utierkou. Sóju precedíme. Takto získame sójové mlieko a okaru, z ktorej vyžmýkame všetko mlieko. Okaru odložíme bokom, neskôr si z nej niečo pripravíme.

sojova-syrenina
Citrónovú šťavu zriedime s 1 dcl vody. Vylejeme do horúceho mlieka, premiešame. Mlieko sa okamžite zrazí. Necháme pôsobiť 20 min. Za ten čas sa vyzráža sójový tvaroh a vznikne žltkastá číra syrovátka. Ak je syrovátka mliečne zakalená, musíme pridať viac citrónovej šťavy.
Znova nachystáme hrniec, sitko a plátennú utierku. Precedíme, získaný tvaroh vložíme do formy a zaťažíme na jednu hodinu.

Po hodine tofu vyberieme, v utierke ešte povaríme 10 minút. Tofu je hotové. tofu

[starrater tpl=10]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *