Ako uskladniť petržlenovú vňať

Aj vy máte veľa petržlenovej a zelerovej vňate, až neviete čo s nimi? Skúste ich naložiť do soli a oleja.

Tento spôsob skladovania má oveľa viac výhod, ako sušenie, alebo mrazenie.
Pri sušení, vňate stratia vitamíny, farbu aj chuť. Mrazením, si vňať uchová iba farbu, chuť nie, v mraziaku zaberá cenné miesto a ak potrebujete mraziak odmraziť, roztopí sa ako prvá.
Zmiešaním vňate so soľou a olejom skombinujete 2 konzervačné postupy – v soli sa nemnožia baktérie a olej bráni prístupu vzduchu. Tak udrží farbu.
Inšpiroval som sa prípravou pesta, ktoré je tiež len spôsob, ako uchovať bazalku pre neskoršie použitie.

A teraz trochu matematiky:

Pomery uvádzam v percentách. Je to výhodnejšie, ako pevné hmotnosti – môžete si upraviť recept podľa toho koľko máte surovín, alebo koľko toho chcete pripraviť.
Napríklad: Máte 90g petržlenovej vňate. Viete že to je 45% celkovej hmotnosti. Teraz ľahko vyrátate celkovú hmotnosť pesta:  90g / 45 (%) x 100(%)= 200g. Soli potrebujeme 7%, z celkovej hmotnosti, takže: 200g / 100(%) x 7 (%)= 14g

  • petržlenová a zelerová vňať  45% viac petržlenovej, ako zelerovej vňate
  • soľ 7%
  • olivový olej 30%
  • tekvicový olej 18%

Vňate si preberieme, odtrhneme lístky od stoniek. Stonky odložíme do mrazničky, ešte sa dajú spotrebovať vo vývare, kde sa cení každá zeleninová chuť.
Lístky prepláchneme studenou vodou a odstredíme.
Pri tejto príležitosti chcem dať do pozornosti odstreďovač zeleniny. Keď opláchnete šalátovú zeleninu, je ťažké osušiť ju bez poškodenia. Voda na listoch oslabí chuť dresingu, preto som sa ju snažil všemožne odstrániť. Napríklad som to riešil zabalením listov do utierky a prudkým točením som listy odstredil. Účinnosť bola nízka, navyše voda oprskala všetko okolo. Preto som si zaobstaral  tento odstreďovač.

odstredovac

Suché listy nasekáme na drobno, premiešame so soľou a necháme 10 minút odležať. Zatiaľ si vyvaríme poháre.

nasekana-vnat

Vňate poriadne zmiešame s olejmi. Tekvicový olej nevynechávajte, je to podstatná zložka, ktorá dá petržlenovému pestu dokonalú chuť.

zmiesana-so-solou-a-olejom
Postupne naplníme poháre, tak že lyžičkou vytláčame vzduch. Na povrch rozlejeme tenkú vrstvu oleja, ktorá bráni prístupu vzduchu. Po každom použití pesto zarovnáme a dávame pozor, aby bolo pokryté olejom.

vnat-hotova

Používame všade tam kde čerstvý petržlen, do zemiakov, polievok a tak. Pravdu povediac, neviem koľko vydrží, záleží od frekvencie používania :D Podobne skúsim konzervovať aj čilli papričky.

[starrater tpl=10]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *