Ako som robil soba – rezance

Nedávno som na youtube našiel video, ako pripraviť japonské pohánkové rezance – soba. Vyzeralo to jednoducho – zmiešať múku s vodou, vymiesiť cesto, vyvaľkať a nakrájať.
No problém, myslel som si..

Potrebujeme:

  • pohánková múka 300g
  • hladká múka 200g – odporúčam múku s vysokým obsahom lepku
  • voda 300ml

Postup:

Do misy vysypeme obe múky, premiešame – prehádžeme, aby sa prevzdušnili. Alebo ich preosejeme. Pridáme 2/3 množstva vody a premiešame tak, aby sa robila drobenička.
Potom vlejeme zbytok vody a vymiesime cesto. Vďaka pohánkovej múke má cesto orieškovú vôňu. Na dotyk je jemné. Vytvarujeme bochník, ktorý rozdelíme na niekoľko častí.
Každú časť rovnomerne rozvaľkáme na silno pomúčenej doske. Cesto poprekladáme, medzi vrstvy rozsypeme múku. Aby sa nezlepili. Pokrájame na rezance.

Cestá musia byť oddelené hrubými vrstvami múky. Rezance po nakrájaní pretraseme. Prebytočná múka odpadne.  Ja som dal menej a rezance sa zlepili. :(

Vyskúšal som ich urobiť aj v stroji na rezance. Mali dokonalý, hranatý tvar. Malý nedostatok bol, že sa lámali. Asi vďaka predchádzajúcim pokusom s krájaním.
Čerstvé rezance uvaríme 1 minútu v osolenej vode. Scedíme, 2x prepláchneme v studenej vode. Môžeme ich aj pripraviť do zásoby, usušiť a uvariť až v prípade potreby.
Pravdu povediac, to ručné krájanie má čosi do seba.. v budúcnosti ich ešte isto vyskúšam robiť ručne.

A ešte názorné video, ako ich pripravuje japonský majster. Vidieť, že to má v rukách. :D

[starrater tpl=10]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *