Aj vy plytváte potravinami?

No tak, priznajte sa. Koľko jedla vyhodíte po sviatkoch?
My sme to prehnali so šalátom, zhnili nám aj nejaké pomaranče a banány… na saláme si pochutil už iba pes, rybaciu polievku nikto nevládal zjesť.
Otvorene priznávam, tak ako veľa ľudí, neodhadli sme množstvo potravín, množstvo pripraveného jedla. A pritom stačilo dodržať zopár zásad:

1. Nenakupujte hladní

Áno, so škvŕkajúcim žalúdkom sa do potravín nechodí. Je viac ako isté, že si domov prinesiete niečo, čo ste vôbec nechceli a nespotrebujete to.
Ak sa inak nedá, zamestnajte si žalúdok nejakou drobnosťou. Tým znova zapojíte do rozhodovacieho procesu mozog.

2. Kupujte menšie množstvá zeleniny a ovocia jedlo-nepatri-do-kosa

Nečakajte, že rajčina, či paprika budú mať trvanlivosť konzervy. I keď tie supermarketové sa tomu približujú, vždy sú lepšie, aj chutnejšie tie čerstvo prinesené. Najlepšie od domáceho pestovateľa.

3. Rozpočítajte si koľko porcií potrebujete uvariť.

Ak ste v domácnosti dvaja ľudia, nepotrebujete variť pre 20 ľudí. Ibaže by ste chceli jesť rovnaké jedlo celý týždeň. V pohode bude stačiť uvariť 4 – 6 porcií. A máte obed na 2 dni + dupla :D
1 porcia masa váži zhruba 150 – 200g v surovom stave. Pre dospeláka. Hmotnosť mäsa možno znížiť jeho kombinovaním so zeleninou, ako to majstrovsky praktizujú ázijské kuchyne. Navyše urobíte niečo pre svoje zdravie.
Príloha na jednu porciu má hmotnosť 200 – 250g po tepelnej úprave.

4. Plánujte si čo a kedy budete variť

Podľa tohto plánu organizujte svoj nákup, rovnako aj spracovanie potravín. Napríklad z kurčaťa môžete urobiť 1. jedlo zo stehien, 2. z pŕs, a zo skeletu pripraviť vývar.

5. Kontrolujte uskladnené potraviny

Riadte sa jednoduchým pravidlom – čo prvé kúpite, to prvé spotrebujte. Nie je nič “príjemnejšie”, ako keď nájdete v špajzi, alebo v chladničke páchnuce “prekvapenie”.

6. Spracúvajte zvyšky nehadzte-potraviny-do-kosa

Zostali vám zemiaky, alebo ryža a nemáte čo ku nim? Nenechávajte ich bez povšimnutia, aby sa pokazili, ale spravte z nich rýchlu večeru.
Zemiaky opražte na cibuli, s trochou rozmarínu, kto chce pridá pár kociek údeniny, zeleninový šalát a rýchle jedlo je hotové.
Pražená ryža je tiež super vec, a práve na jej prípravu je najlepšia ryža z predchádzajúceho dňa.
Máte kus bravčového pečeného a nezostala príloha? Skúste ho pridať do obloženej bagety, bude chutiť lepšie ako šunka, alebo salám.

7. Čo nezjete zmrazte

Ak sa podarí navariť väčšie množstvo jedla, pokiaľ sa dá, zmrazte ho. V časovej tiesni prídu mrazené porcie vhod.
Niektoré jedlá sa mraziť nedajú. Vtedy pozvite rodinu či známych. Utužíte vzťahy, vypočujete pár komplimentov na Vaše kuchárske umenie a nabudúce pozvú oni vás.

One thought on “Aj vy plytváte potravinami?

  1. 4. marec 2016 at 21:53

    helen, not sure where you can buy it, I am sure there are some local outfits that makes and sell them but I think if you want one you will have to make it on your own, as hurka is a fresh stuff and thus if it’s not from a local sruoce it won’t work.That is frustration in trying to buy a Slovak food stuff, stuff has to be fresh, meaning a local maker and delivery, when it comes to hurka, it has to be fresh and thus difficult to buy over Internet

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *