9 bodov k výborným bryndzovým haluškám

Bryndzové halušky nevarím často. Nieže by sa mi nechcelo, ale môj žalúdok sa rozhodol, že “bryndzáky” budú preň ťažko stráviteľné. Napriek tomu mám halušky s bryndzou a domácou slaninou veľmi rád a nevynechám ani jednu príležitosť, keď si ich môžem objednať v reštaurácii, či vyžobrať na návšteve u známych.

Receptov na halušky existuje mnoho. Niekde sypú hladkú múku, inde hrubú, polohrubú. Niekto hádže halušky z lopárika, iný ich pretláča cez sitko. Počas dlhých rokov testovania pomerov surovín, skúmania procesov tvorby, a tiež aj porovnávania s ostatnými producentmi halušiek, som dospel k jednoznačnému záveru. Tieto moje halušky sú jednoznačne najlepšie!

Budeme potrebovať:

  • zemiaky 4 ks (stredná veľkosť)
  • hrubá múka 600g
  • vajce 1ks
  • bryndza 250g
  • soľ
  • slanina – podľa chuti

Postup:

Ak sa na bryndzové halušky strašne tešíme tak, že sa to už nedá vydržať, je popri kvalite veľmi dôležitá rýchlosť. Preto som prípravu zhrnul do niekoľkých jednoduchých bodov, ktoré Vám zaručia naozaj rýchlu prípravu tohto pokrmu.

  1. Do veľkého hrnca si daj variť slanú vodu.  / použitím rýchlovarnej kanvice sa varenie značne urýchli
  2. Prichystaj si sitko na halušky, aj cedník na precedenie halušiek a varechu na miešanie.
  3. Nakrájaj si slaninu na kocky, daj vytopiť na oškvarky
  4. Olúp zemiaky, najemno ich nastrúhaj do misky. / uprednostňujem ručné strúhanie, spálim tak viac energie, ktorú si aj tak vrchovato doplním haluškami :D
  5. Zasyp ich hrubou múkou, pridaj vajce a vymiešaj cesto. Nesnaž sa ho vypracovať. Iba tak krátko, aby sa cesto spojilo so zemiakmi. Podľa toho, koľko je vody v zemiakoch, zreguluj množstvo múky, alebo doplň vodu, ak si dal priveľa múky. Cesto by sa nemalo roztekať, ale ani byť príliš husté. Ak ho kvapneš na dosku, malo by držať tvar.
  6. Voda už vrie? Sitko na halušky je pripravené? Ok, Do sitka presuň cesto a rukou ho pretláčaj do vody. Ak si cesto dlho nemiesil, ani ti dlho neležalo bokom, pôjde to raz dva. Halušky občas premiešaj. Keď vyplávajú na hladinu, povar ich ešte 3 minúty a sceď. Halušky po scedení nepreplachuj. Trocha vody, ktorá v nich zostane nie je na škodu.
  7. Kým sa halušky uvaria, priprav si bryndzu. Nemiešaj ju s mliekom ani smotanou. Iba ju rozdrob do misy.
  8. K bryndzi prelož halušky, slaninové oškvarky a poriadne premiešaj.
  9. Nevšímaj si riady a rýchlo začni hodovať, kým sú ešte horúce.

bryndzove-halusky

Prajem dobrú chuť :D

PS: Z časti vody z halušiek môžete urobiť polievku.

PPS: Dobrý upgrade urobíte aj s pridaním pažítky.

[starrater tpl=10]

5 thoughts on “9 bodov k výborným bryndzovým haluškám

  1. 7. apríl 2013 at 21:57

    Tiež ich robievam len sem tam. Ale ja zas dávam len polohrubú múku a bryndzu jemne premiešavam ešte s trochou plnotučného acidofilného mlieka. Veru tých postupov je veľa.

  2. admin
    8. apríl 2013 at 9:00

    Mne sa zdá bryndza moc ostrá, keď sa zmieša s mliekom…

  3. peter
    21. marec 2014 at 22:25

    Strašné, do halušiek vajce? Čiže správne: NOKY s bryndzou. Nikde nehovor, že vieš halušky. A absolútne že dobré!!

    1. admin
      22. marec 2014 at 19:42

      :D Peter, niekedy vajce dávam, niekedy nie, s vajcom sa mi zdajú tvrdšie, a ja mám také rád. Presnosť receptov moc neriešim, nie je to nič pevne dané, čo sa nedá upraviť podľa chuti, alebo nálady.
      Robím ich z hrubej múky, čo tiež nemusí byť to pravé, dokonca ich ani nehádžem z lopárika, občas si dám do nich opečenú cibuľu so slaninou, občas pažítku, je to kacírske, ale zatiaľ ma nikto neupálil :)
      Nok je český názov nemeckého Nocke, alebo Nockerl, talianskych Gnocchi. Maďari robia noky k perkeltu. Na rozdiel od talianskych gnocchi, nedávajú do nich v šupke uvarené zemiaky, ani strúhané surové zemiaky. Ale volajú ich galusky, po slovensky halušky. Teraz sa v tom vyznaj :D A to ešte nehovorím o tom, že slovenské národné jedlo možno prišlo z Podunajskej nížiny :)
      Moje halušky sú fakt dobré, chutia mi. Mám s čím porovnávať.

  4. tina
    23. jún 2014 at 14:01

    Peter, nikdy si nepočul, že halušiek ide vajce? Ja som z Liptova, niečo o “bryndzákoch” viem. Dávam hladkú múku – sú jemnejšie a nastrúhané surové zemiaky /východniarky ma presviedčajú, že varené v šupke ?!?/
    Admin – tvoj postup je správny a verím, že halušky sú mňamuškové /už aj na obrázku sú mňam/. Ešte ti poradím – bryndzu v mise nerieď mliekom ani smotanou, použi obvar z halušiek, nie veľa, len toľko, aby sa ti roztopila bryndza, tak cca 0,5 – 0,7 dcl a potom uvidíš…….raj na Zemi :-)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *